fbpx

Er man for gammel til at finde nyt job, når man er over 60 (eller 50)? 

En dejlig positiv historie har ramt medierne i dag (mandag d. 21/10). I avisen Danmark beskriver en artikel med overskriften “Frygt ikke en fyring; Seniorer finder job i stor stil”, at der er håb forude for de senior arbejdsløse.

Der har dog længe, og ofte nok også med rette, hersket en del pessimisme blandt seniorer, der stod i en situation, hvor de skulle finde nyt arbejde.
For nyligt har Line Baun Danielsen på sin blog givet udtryk for, at personer fra 50 år og opefter havde problemer med at finde nyt arbejde.

Det tyder på, at mange seniorer står med en desillusioneret følelse, selvom statistikkerne siger noget andet.

Med en grundlæggende tro på, at man kan gøre meget for at ændre på sin situation, har jeg ind imellem haft en anelse svært ved at dele den pessimisme, der har været lagt for dagen.

Optimismen skal blandt andet ses i lyset af, at arbejdsløshedsprocenten blandt de, der er over 60 år, kun er på 4%. Dvs. 96% er i arbejde. Desuden er medarbejderomsætningen blandt seniorerne højere nu, end for blot 4-5 år siden. Det betyder, at nok er der arbejdsløse, men der bliver også ansat flere.

Diverse tal, avisartikler og blogindlæg – samt min optimisme er desværre fuldstændig ligegyldige, hvis du nu er så uheldig at være havnet blandt de 4%, der er ledige.

Så hvad gør du så?

 1. Det allerførste, du skal gøre, er at aktivere dit netværk. Flere undersøgelser peger på, at over 75% af alle jobs bliver besat gennem netværk. Skriv eller ring til alle, du kender privat, såvel som forretningsmæssigt. Benyt også lejligheden til at udvide dit netværk. I din aldersgruppe er du sikkert ikke særlig aktiv på LinkedIn. Her er mit råd: BLIV DET!
 2. Find frem til dine styrker og vigtigste kompetencer. Jeg sidder ofte med personer i 50+ aldersgruppen, som ikke mener, de kan noget, og ydermere ligger de inde med en overbevisning om, at alle de unge er meget dygtigere, end de selv er.
  Efter vi har lavet en kompetenceafklaring, får de et helt andet syn på dem selv, og hvad de har at tilbyde arbejdsmarkedet. Det er faktisk ofte ret overvældende, hvad jeg bemærker af kompetencer hos seniorer, der ikke mener, de kan noget.
 3. Se din alder og erfaring som en styrke. Du har noget vigtigt at tilbyde virksomhederne; nemlig erfaring. Som rådgivende ingeniør er jeg ofte blevet foretrukket, fremfor kolleger med større teoretisk viden. Der er efterspørgsel efter erfaring.
  Når du bliver mødt af en aldersmæssig fordom, så svar ja – jeg er over 60 (eller 50), men til gengæld kan jeg noget, de unge ikke kan. Jeg kan både bringe mange års menneskelig og faglig erfaring i spil.
 4. Arbejd seriøst med dit CV og din LinkedIn profil. I jobsøgningssituationen er det vigtigt, at der bliver lagt positivt mærke til dig. På trods af min påstand i pkt. 3, skal du nok ikke skrive din ansøgning og CV på en gammel Olympia skrivemaskine.
 5. Spil en aktiv rolle i din jobsøgning. Undersøg hvilke virksomheder, du kunne tænke dig at arbejde for. Vær ikke bange for nye fremadstormende virksomheder. De er ofte dem, der har mest brug for erfaring. Desværre ved de det ikke altid selv, men det kan du jo forsøge at overbevise dem om.
  Når du har fundet virksomhederne, så er det med at kridte skoene. Det personlige fremmøde virker stadigvæk. Det ved de unge ikke altid;-)

Husk, at en fyring ofte viser sig at være en forklædt velsignelse. Pludselig ser du på verden med andre øjne. De rammer, du før følte, du skulle udfylde, er der ikke længere, så kig i stedet på muligheden for at skabe de rammer, der passer til dig.

Det sker jævnligt, at mine klienter over 50 år skal igennem den erkendelse. Til gengæld er det helt overvældende, hvordan en desillusioneret tilstand kan blive transformeret til nyt, frisk mod på arbejdslivet og en følelse af at være klar til at tage livtag med verden.

Hvis ovenstående ikke overbeviser dig om de muligheder, der er for at få dig videre i karrieren, så kontakt mig på mail eller telefon og hør nærmere, om jeg kan tilbyde en løsning, der kan hjælpe lige præcis dig og den situation, du står i.